SZTE

 

Telefon: 06 62/545-159
Iktató iroda: 06 62/545-718
Fax: 06 62/545-893

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tudományos munka/kutatás

A rutin szakértői vizsgálatok során számos esetben előfordul, hogy a bűnjelmintában, illetve annak felületén a teljes (a laboratóriumban vizsgált minden markerre kiterjedő) DNS profil felállításához nincs megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű DNS.


Ilyen esetekben a DNS vizsgálat eredménye többféle lehet:

  • a bűnjelmintából DNS profil nem határozható meg;
  • töredékes, azonosításra alkalmatlan DNS típus mutatható ki;
  • részleges (nem teljes) DNS profil határozható meg.

A vizsgálatok hatékonyságának növelése érdekében a laboratórium munkatársai kutatásokat végeztek arra vonatkozóan, hogy a különböző anyagok, illetve a bűnjeleket érő hatások hogyan befolyásolják a DNS-kimutatást. Így például:

  • különböző folyadékok hatása a különböző hordozó anyagokon lévő szájnyálkahártya sejtek DNS profiljára.
  • a csontokat érő különböző hatások, mint pl. az égetés, a környezeti hatások (pl. talaj- és időjárási viszonyok). A csontminták eredményesebb vizsgálatához új technológia került bevezetésre (DNA IQ System -Promega), mely paramágneses partikulumok (mágnesezhető vasoxid gyöngyök) használatával hatékonyan képes az ép vagy éppen töredezett DNS-t megkötni, izolálni.
  • az ujjlenyomatok rögzítésére használt különféle anyagok és eszközök, amintavétel módja, valamint a rögzítés és az analízis között eltelt idő.

A vizsgálatok fényt derítettek azokra a körülményekre, melyek az analízis sikerét befolyásolják. Az eredmények a rendőrség munkáját is segítik, szakembereik már a nyomrögzítés során megteremthetik a sikeres vizsgálat feltételeit. A témában egy szakdolgozat is született: „Igazságügyi DNS analízis ujjnyomokból” címmel.

egyetem 05

egyetem01

szte-tik