SZTE

Elnök: Prof. Dr. Lengyel Csaba

Elnöki Hivatal címe:
6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107. I. em.

Központi telefonszám: 62/544-000
E-mail: office.elnok @ med.u-szeged.hu

head2

Projekt leírás

A Szegedi Tudományegyetem 2011. december 30-án nyújtotta be „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” című DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 kódjelű pályázatát. A Szegedi Tudományegyetem az elnyert forrásból a súlyos koponya- és agysérültek, valamint a pszichiátriai és addiktológiai betegek rehabilitációját célzó, két fejlesztést valósít meg ezen pályázat keretében.

A pályázó, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2000. január 1-én a szegedi és hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmények integrációjával jött létre. Fő tevékenységei között szerepel a felsőfokú oktatás, tudományos kutatás, egészségügyi ellátás, művészeti alkotó tevékenység. Fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az egyetem nagyon fontos szerepet tölt be a magyarországi felsőoktatásban. 12 karán összesen több mint 30 ezer hallgató tanul, a külföldi állampolgárságú hallgatók létszáma meghaladja az 1 700 főt.

A projektek lebonyolítója az SZTE egyik karához, az Általános Orvostudományi Karhoz (ÁOK) tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK). A SZAKK a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerész-tudományi Centrum jogutódjaként jött létre 2007 júliusában.

A súlyos koponya- ás agysérültek rehabilitációját támogató projekt elsődleges célja, hogy traumás eredetű súlyos koponyasérültek komplex rehabilitációs ellátása a Dél-Alföldi régióban is megfelelően megoldott legyen. Konkrét cél a Neurológiai Klinika Neurorehabilitációs Osztályának bővítése, fejlesztése, a betegellátási feltételek javítása és a magasabb színvonal elérése. Az osztály Szegeden, a Semmelweis u. 6. szám alatt, a 410 ágyas Új Klinika 4/A és 4/D szárnyán működik jelenleg. Az egyik szárnyban közösen dolgoznak az Idegsebészeti Klinikával. Az épület belső elrendezése viszonylag jó, de betegellátás szempontjából a mai viszonyoknak már nem megfelelő, és az ápolási munka végzéséhez a munkaterületek mérete nem elegendő. Az oktatási feltételek is csak minimálisan biztosítottak, és a műszaki korszerűsítés is elengedhetetlen. A meglévő tárgyi feltételek megfelelőek az osztály működtetéséhez, de olyan új eszközök beszerzése mindenképpen szükséges, melyek elengedhetetlenek a súlyos sérültek komplex rehabilitációjához.

A fejlesztés általános célja, hogy a környezeti változásokra reagálva, a rehabilitációs ellátást magas minőségben, modern munkakörülmények között, a betegek számára könnyen hozzáférhetően, a kor technikai lehetőségeit kihasználva végezhessék az itt dolgozó szakemberek. A projekt úgy lett megtervezve, hogy a beruházás által a szükségletekhez igazodva a Neurorehabilitációs Osztály kapacitását növelni, a szakmai szolgáltatás színvonalát fejleszteni, és a fajlagos működési költségeket csökkenteni lehessen.

A projekt további céljai között szerepel a betegellátás szervezettségének javítása, a betegek komfort érzetének növelése, és a betegellátásban dolgozók munkabiztonságának, munkafeltételeiknek fejlesztése. Ehhez szükséges a korszerű infrastruktúrafejlesztés, új eszközök és gépek beszerzése, illetve az ágyak számának növelése, valamint a magasan képzett személyzet biztosítása A rehabilitációs fejlesztés célja a súlyos koponyasérültek komplex rehabilitációja. Ezek megvalósulásához elengedhetetlen 10 új ágy, 3 db 3 ágyas vizesblokkos kórterem, 1 db 1 ágyas vizesblokkos kórterem, 1 db különálló vizesblokk, 1 db tornaterem, 1 db tankonyha, 1 db ápolási eszközraktár, 32 db nagy értékű eszköz beszerzése.

A fejlesztések nem csak az egészségügyi ellátórendszer működésére, infrastrukturális állapotára, és kapacitására lesznek pozitív hatással. Ezek segítségével az egészségi állapot és a munkaerő-képesség is javulna, ez pedig hatást gyakorol a régió versenyképességére, és a foglalkoztatásra. A felújítás során nem csak az épület korszerűsítésére, hanem a teljes körű akadálymentesítésére is sor kerül. A pályázatban található felújítások és fejlesztések, mind környezetkímélő megoldások alkalmazásával valósulnak meg.

A pályázat tartalmazza a súlyos koponya- és agysérülés utáni rehabilitáció fejlesztését és a kötelező betegtájékoztatási előírásokon túlmenő, igazolható tájékoztatási, tanácsadási tevékenységet vállalást is.

Kezdőlap - Projekt leírásProjekt adatokFotógaléria - Kapcsolat

egyetem 05

egyetem01

szte-tik