SZTE

Elnök: Prof. Dr. Lengyel Csaba

Elnöki Hivatal címe:
6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107. I. em.

Központi telefonszám: 62/544-000
E-mail: office.elnok @ med.u-szeged.hu

head

Projekt leírás

A Szegedi Tudományegyetem „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi régióban” című, DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 kódszámú sikeres pályázatot nyújtott be 2011. december 30-án, melynek keretén belül – a pszichiátriai és addiktológiai betegek rehabilitációját célzó fejlesztés mellett – egy másik pályázati modul, egy másik helyszínen, a 410 ágyas Új Klinika 4/A szárnyában, is megvalósul, ez a súlyos koponya- és agysérültek rehabilitációját szolgáló fejlesztés.

A Pszichiátriai Klinika betegellátó szervezeti alegységei jelenleg Szeged városában szétszórtan, négy telephelyen működnek. Ezen telephelyek egyikében a betegellátó tevékenység három éven belüli megszüntetését tervezik, míg egy másik telephely bérlését csupán ideiglenes jelleggel engedte át Szeged város, így az ott működő alegység sorsa bizonytalan. A klinika azon telephelye (Kálvária sgt.), amely a fekvőbeteg-ellátó kapacitásai zömét befogadja, egy helyen ugyan, de két épületben, egymástól elválasztva helyezkednek el. Az elhelyezési körülmények nem csupán a betegellátó tevékenységet nehezítik, de a klinika működése szempontjából is gazdaságtalan, hiszen számos háttérszolgáltatást mindegyik telephelyen biztosítani kell.

A fentebb sorolt okok miatt, a projekt legfőbb célja a bővítéssel és felújítással egyesíteni a klinika betegellátó tevékenységét, teljesíteni a szakmai minimumfeltételeket. A tevékenység két részből tevődik össze, a már meglévő épület felújításából, valamint az épület bővítéséből. A korszerű infrastruktúrafejlesztés, a modern eszközök és az új épület a gyógyítás hatékonyságát, biztonságát, gazdaságos üzemeltetését növeli. A bővítéssel és a kapcsolódó átalakítással a Pszichiátriai Klinika betegellátó alegységei egy telephelyen nyernek elhelyezést, egymáshoz kapcsolódó, egységes pszichiátriai blokkban.

A projekt során a Szeged, Kálvária sgt. 57. szám alatt elhelyezkedő épületen végeznek építési, átalakítási, felújítási munkálatokat. A fent említett új blokk, a három fő betegellátási funkció miatt hármas tagolású lenne. A bővítés eredményeként kialakuló épületrészben a rehabilitációs fekvőbeteg-ellátás, a meglévő épületben az akut és krónikus fekvőbeteg-ellátás (ez jelenleg is itt történik), az átalakítandó (jelenleg sürgősségi fogadó-helyként működő) épület-részben pedig járóbeteg-ellátás működne. A bővítményként létrejövő három-szintes rehabilitációs épületrész alsó két szintjén (földszint és első emelet) egy-egy 25 ágyas ápolási egység kerül kialakításra, egységenként 7 háromágyas kórterem, 1 egyágyas kórterem, 1 kétágyas kórterem, 1 egyágyas, akadálymentes kórterem. Valamennyi kórterem különálló fürdőszobával rendelkezik. Az épületben kialakításra kerülnek a szükséges kapcsolódó helyiségek (ebédlő, foglalkoztatók, vizsgálók, orvosi szobák, nővérdolgozó és nővérpihenő, felvételi iroda, betegirányító). A bővítés tetőtéri részében alapvetően kiszolgáló, személyzeti és szociális helyiségek kerülnek kialakításra: főorvosi, orvosi és pszichológus szobák, adminisztráció, irodák, személyzeti pihenő.

A kialakításra kerülő, összesen 17 vizsgálóhely fogadja be a klinika jelenleg szétszórtan működő járóbeteg-ellátási kapacitásait, összességében heti 663 órányi rendelési időt, mely az ambuláns és szakrendelési órák mellett heti 240 órányi gondozási órát is magába foglal. Külön helyiséget kapnak a gondozónők, ahol gondozási feladataikat a gondozónői fogadóóra keretében elláthatják. Szintén az ambuláns egységen belül kialakításra kerül egy szocioterápiás helyiség, amely a járóbeteg-ellátás keretében végzett pszicho- és szocioterápia mellett betegszervezetekkel (pl.: AA csoport) való kapcsolattartás helyszínéül is szolgál. A betegellátáshoz szükséges egyéb járulékos helyiségek minden egységben kialakításra kerülnek.

A fejlesztés eredményeként az intézmény a térségben alkalmassá válik a regionális szerepkör betöltésére. A beruházás segítségével az érintett betegek számára a komplex rehabilitációs szemléletű szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetősége, a betegek minőségi életre való esélyei jelentősen javulnak. További várható eredményként létre jön egy zárt rehabilitációs lánc, amely az egészségügyi ellátó hálózat egyes elemeinek rehabilitációs törekvéseit összehangolja, és ezen túl kapcsolatot tart a páciensek ellátásában részt vállaló más intézményekkel, szervezetekkel is. Így segíteni tudják a rehabilitációra már nem szoruló, de a beilleszkedésben vagy visszailleszkedésben segítségre szoruló betegeket is.

EU LOGO INFOBLOK resize resize

Kezdőlap - Projekt leírásProjekt adatokFotógaléria - Kapcsolat

egyetem 05

egyetem01

szte-tik