SZTE

Elnök: Prof. Dr. Lengyel Csaba

Elnöki Hivatal címe:
6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107. I. em.

Központi telefonszám: 62/544-000
E-mail: office.elnok @ med.u-szeged.hu

Ápolók Nemzetközi Napja 2020

Az Egészségügyi Világszervezet a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők évének nyilvánította, amelynek apropóját, a modern kori ápolás megteremtője, Florence Nightingale születésének 200. évfordulója adta.

A WHO kezdeményezéséhez világszerte csatlakoztak kormányok és szakmai szervezetek egyaránt, mégis a figyelmet az ápoló hivatás képviselőire egy igen félelmetes kórokozó a COVID-19 irányította rá igazán. Ahogyan Florence Nightingale életében harcolt a fronton szolgálatot teljesítő és ott megsebesült katonák megfelelő ellátása érdekében- úgy a mai kor egészségügyi szakdolgozói vívják a maguk csatáját egy ismeretlen ellenséggel. Küzdenek a kórokozó terjedésének megállítása érdekében, közreműködnek az ellátási rendszer átalakításában, a biztonságos ápolási körülmények megteremtésében. Sokan az első sorban, saját egészségük és családjuk felett érzett aggodalmukat háttérbe szorítva látják el, ápolják és támogatják a vírus által megbetegítetteket. Mások több kollégát pótolva igyekeznek helyt állni és a lehető legmegfelelőbb, biztonságos  ellátást nyújtani az egyéb okból ápolásra szoruló betegeknek. Dolgoznak a fertőzés visszaszorításán, a lakosság egészségének megőrzésén az ellátás minden szintjén: kórházakban, klinikákon, járóbeteg- és alapellátásban, és a szociális szférában. A mai járványügyi helyzet hangsúlyosan rámutat, hogy a világban az ápolás szimbóluma méltán lett a Florence Nightingale-i lámpás! Az élet nehéz pillanataiban a remény lángját ma is az ápolók tartják a kezükben!

 

2020 apolok napja 12020 apolok napja 2

2020 apolok napja 32020 apolok napja 4

 

Tisztelettel és szeretettel köszönti a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatása az egészségügyi szakdolgozókat az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából!

 

bicikl-balvk-kozdiag-jobb

egyetem 05

egyetem01

szte-tik