SZTE

Elnök: Prof. Dr. Lengyel Csaba

Elnöki Hivatal címe:
6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107. I. em.

Központi telefonszám: 62/544-000
E-mail: office.elnok @ med.u-szeged.hu

Szent-Györgyi Albert-díj a felsőoktatásban

24/1999. (VI. 25.) OM rendelet az oktatási miniszter által adományozható szakmai elismerésekről:

„2. § (1) Szent-Györgyi Albert-díj a felsőoktatás területén, az iskolateremtő, a nemzetközi elismertségű munkát végző magánszemélyeknek adományozható.

(2) A díjat - amelynek jutalomösszege 450 000 Ft/fő - évente, a Magyar Kultúra Napján, január 22-én, 15 személy kaphatja.

(3) A díjazott az adományozást igazoló okiratot és plakettet kap.

(4) A plakett kerek alakú, bronzból készült, átmérője 80, vastagsága 8 milliméter. A plakett egyoldalas, Szent-Györgyi Albert domború arcképét és a Szent-Györgyi Albert-díj feliratot ábrázolja. A plakett Szöllőssy Enikő szobrászművész alkotása."

Szent-Györgyi Albert-díj született az USA-ban - 2005. július 16.

Az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Alapítványa egy új tudományos díjat jelentett be, mellyel a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert előtt kívánnak tisztelegni, így hazánk után már az óceán túlpartján is létezik egy, a magyar tudós nevével fémjelzett kitüntetés.

Az amerikai díjat a rákkutatás területén élenjárók kaphatják meg, ami a dicsőség mellett 25 ezer dollárt is jelent. Szent-Györgyi elvei szerint a rák gyógyítható, de a gyógyításhoz először az alapjait kell megismernünk. Ennek megfelelően a róla elnevezett díjjal a rák elleni küzdelem kiemelkedő tudományos vívmányait és a terület vezető kutatóit kívánják elismerni, valamint felhívni a nyilvánosság figyelmét a rákkutatás fontosságára és ösztönözni az ezzel kapcsolatos befektetéseket.

Az Alapítvány - melyet Szent-Györgyi Albert egy vállalkozóval, Franklin C. Salisburyvel alapított 1973-ban - azzal a céllal jött létre, hogy pénzügyi támogatást nyújtson a tudósok újszerű rákkutatási ötleteinek megvalósításához. Szent-Györgyi és Salisbury törekvésének mára már egy több mint 210 millió dollárt igazgató szervezet az eredménye, ami alapkutatásokat és megelőzési oktatásokat finanszíroz.

"Az elmúlt 30 évben a rákkutatásba befektetett összeg már világszerte megtérült több millió rákból felgyógyult számára, miközben folyamatosan próbáljuk elmélyíteni ismereteinket és képességeinket a rák elleni harcban. Azonban még mindig túl magas az emberáldozat" - mondta dr. Daniel Von Hoff, a Szent-Györgyi-díj bizottságának elnöke. "Az amerikai populáció elöregedésével eljött az idő, hogy kiterjesszük támogatásunkat az alapkutatásokban, mivel innen származnak az igazán jelentős felfedezések, melyek végül a betegekre is kihatással lesznek."

A díjra önjelölés nem történhet. Díjazásra előterjesztettet olyan tudósoktól, üzleti vezetőktől vagy az akadémiai közösség tagjaitól fogadnak, akik jól ismerik a nevezettet vagy annak munkáját.

 

egyetem 05

egyetem01

szte-tik