SZTE

Elnök: Prof. Dr. Lengyel Csaba

Elnöki Hivatal címe:
6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107. I. em.

Központi telefonszám: 62/544-000
E-mail: office.elnok @ med.u-szeged.hu

Szent-Györgyi Albert Emlékpark a Nógrád megyei Terényben

Aki a szandai várhoz vagy a bujáki idős fákhoz látogat, tegyen egy kis kitérőt Kiskér-pusztára. Legegyszerűbben Balassagyarmat - Mohora - Cserháthaláp - Terény útvonalon érjük el. Terény régi település, hajdan városi kiváltságokkal bírt. Vásáros-Terén néven szerepelt. Nevezetes hely a község határában az Akasztó-hegy. Az elnevezés abból ered, hogy hajdan a településnek pallosjoga volt és itt állt az akasztófa. A közeli Barátszurdok helyén régen kolostor állt. A község a hollókőihez hasonló házakat is megőrzött.
Kiskér pusztán közel 2,0 hektáros területet nyilvánított védetté a helyi önkormányzat. Ezen a területen állt az az épület, ahol Szent-Györgyi Albert gyermekéveinek egy részét töltötte. Az egykori épület mellett egy gesztenye facsoport állt, ezek a gesztenyefák ma is díszlenek. Körülöttük emlékparkot tervez kialakítani Terény község lakossága, ahol évente megemlékeznek a világhírű Nobel-díjas tudósról.

  • Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós, 1936/37 - ben a Rotary Club Szeged elnöke hitvallásának is felérő meghatározása szerint:
    "Rotariánus mindenki, aki elsősorban nem érvényesülni, hanem szolgálni akar, aki mást nem ütni, de megérteni akar, aki meg van győződve arról, hogy az építés több, mint a rombolás, az együttműködés több, mint a civakodás...".
  • „Dr. Szent-Györgyi Albert vezette kedden a polgármester elé a filharmonikusok küldöttségét a lemondott Fricsay Ferenc karnagy ügyében
  • (Saját tudósítónktól.) A közelmúlt napokban feltűnést keltett Szegeden az az elterjedt hír, hogy Fricsay Ferenc a filharmonikusok karnagya tisztségéről lemondott. A lemondás okairól különböző verziók keringtek, a való ok azonban az volt, hogy Fricsay a szabadtéri játékok műsorának összeállításánál mellőzve érezte magát és ezért ajánlotta fel lemondását úgy a filharmonikusoknál, mint a Szeged Városi Énekkar Egyesületnél, amelynek szintén dirigense. A Szegedi Filharmonikusok Egyesületének vezetősége nagy izgalommal tárgyalta Fricsay lemondását és elhatározta, hogy küldöttséggel kéri dr. Pálfy József polgármestert, a filharmonikusok elnökét, hogy valamilyen módon reparálja a vezető karnagyon esett sérelmet. A küldöttség dr. Szent-Györgyi Albertnek a Nobel-díjas tudósnak vezetésével, aki egyébként a filharmonikusok társelnöke, - kedden délelőtt kereste fel hivatalában dr. Pálfy József polgármestert. Szent-Györgyi professzor volt a küldöttség szónoka, aki arra kérte Pálfy Józsefet, hogy valamilyen formában keressen megoldást Fricsay ügyében, mert a karnagy elhatározása nagy veszélyt jelent Szeged kulturéletére. (Szegedi Napló, 1938. január 26.)
  • A Börzsöny-hegysében található a Szentgyörgyi Albert- forrás.

 

egyetem 05

egyetem01

szte-tik