SZTE ÁOK Onko

6720 Szeged, Korányi fasor 8-10.
Porta: +36 62 545 186, 187
Fax : +36 62 545 185
Email: Üzenet küldése

igazgató: Prof. Dr. habil. Lengyel Csaba, Ph.D.

tanszékvezető egyetemi tanár

Hepatológiai munkacsoport

Vezető:

 • Dr. Nagy István, klinikai főorvos, belgyógyász és gastroenterológus szakorvos

Tagjai:

 • Dr. Pálvölgyi Attila, klinikai főorvos, belgyógyász és gastroenterológus szakorvos
 • Dr. Czepán Mátyás, PhD, belgyógyász szakorvos, gastroenterológus szakorvosjelölt

A munkacsoport története

Az önálló hepatológiai osztály és munkacsoport Dr. Lonovics János professzor kezdeményezésére 1994-ben jött létre Dr. Nagy István vezetésével. Kezdetben három részlege volt: a Hepatológiai Járóbeteg Szakambulancia, a Hepatológiai Fekvőbeteg Osztály (8 ággyal) és a Hepatológiai Kutató és RIA laboratórium. Utóbbinak munkájában Árva Miklósné laboratóriumi szakasszisztens is részt vett, melynek tevékenységi köréhez hormonok (humán gasztrin, inzulin, glukagon, VIP, PP, renin) és cytokinek, valamint gyulladásos és fibrogenetikus markerek RIA és ELISA meghatározása és állatkísérletes munkák is tartoztak. 1998-ban Dr. Pálvölgyi Attila is csatlakozott a munkacsoporthoz. Kísérletes munkáinkban vizsgáltuk az apoptosis/necrosis jelenlétét májbetegségekben. Különböző cytokinek, endotoxinok and Gram-pozitív baktériumok jelentőségét a májbetegségek pathogenesisében. Patkányokon végzett állatkísérletes modelljeink között szerepelt a zsírsavoxidáció gátlásával létrehozott zsírmáj követése, a heveny toxikus/endotoxikus májkárosodás vizsgálata, valamint a thioacetamiddal kiváltott májcirrhosis megfigyelése. 2004-ig a fentebb részletezett alapkutatási munkákat, állatkísérleteket is végeztünk, majd klinikai átszervezések mellett a Hepatológiai Kutató és RIA laboratórium felszámolásra került. A fokozódó betegellátási és oktatási terhek miatt ezt követően munkacsoportunk tevékenysége zömében inkább klinikai megfigyeléseken nyugvó kutatásokra, obszervációs tanulmányokra, klinikai farmakológiai vizsgálatokra korlátozódott. 2004-2009-ig Dr. Korom Tímea is a munkacsoport tagja volt. A betegellátásban való aktív részvétel, a megnövekedett betegszám által ránk nehezedő feladatok a felére csökkentett ágyszám mellett teljes embert igényelnek. A Regionális Vírushepatitisz Kezelő Centrumunkba járó nagyszámú gondozott vírushepatitiszes beteg belénk vetett bizalma megköveteli a betegellátás minőségének - magyar és nemzetközileg is - magas szinten tartását. 2014-ben Dr. Czepán Mátyás csatlakozott a munkacsoporthoz.

Klinikai tevékenység

 • a májbetegségek diagnózisa, kezelése (alkoholos, toxikus, autoimmun, metabolikus, genetikus, chronicus hepatitis C és B, zsírmáj (NASH, NAFL), gyógyszer-okozta, stb.)
 • az OEP által a chr. hepatitis B, C és D kezelésére akkreditált speciális centruma (a centrumunkban interferon-alapú vírus ellenes kezelésben részesült betegek száma Magyarországon az egyik legnagyobb)
 • nyelőcső-varicositas és varixvérzés endoszkópos kezelése (sclerotherapia, ligatio)
 • egyéb gyomor-bélrendszeri vérzések endoszkópos kezelése
 • kliniko-farmakologia: 3. és 4. fázisú nemzetközi és hazai vizsgálatok a májbetegségek és a gasztrointesztinális vérzések területén

Klinikai kutatás

Fő érdeklődési területeink:

 • a chronicus vírushepatitisek kezelése (interferon, egyéb gyógyszerek, vascsökkentés, stb.)
 • az alkoholos májbetegségek pathogenesise és kezelése
 • a cytokinek szerepe májbetegségekben
 • a Helicobacter sp. lehetséges szerepe a primaer biliaris cirrhosis és más májbetegségek pathogenesisében
 • újabb endoszkópos vérzéscsillapító módszerek
1bel
egyetem 05