SZTE ÁOK Onko

 

6725 Szeged, Semmelweis u. 6. V. emelet
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

igazgató: Dr. habil. Klivényi Péter tanszékvezető egyetemi tanár

Neurológia előadásvázlat

A legfontosabb neurológiai betegségek rövid áttekintése

 • Az agy és a gerincvelő anatomiájának és érellátásának rövid áttekintése.

A központi idegrendszer legfőbb megbetegedései tételhez:

 • Cerebrovascularis insultusok: Ischaemiás kórképek, a subarachoidealis vérzés és intracerebralis vérzés okai, patogenezise, tünettana, kivizsgálási algoritmusa, kezelése. A megelőzés és felismerés fontossága. A beteg szakszerű ápolásának, fizikotherápiájának szükségessége.
 • Idegrenszeri gyulladások: A gennyes, serosus és TBC-s meningitis, az agytályog és agyvelőgyulladások tünettana, a fertőződés módjai, a liquor diagnosztika jelentősége, therápiás lehetőségek. A Lyme kór: terjedés, szervi megjelenési formák, idegrendszeri szövődmények, kezelés.
 • Agydaganatok: A leggyakoribb primer és metastaticus agydaganatok, ezek biológiai viselkedése, klinikai tünettana. A koponyaűri nyomásfokozódás anatómiai alapjai, létrejöttének mechanismusa, tünettana. A tünetek felismerésének fontossága. Therápiás lehetőségek, életkilátások.
 • Központi idegrendszeri traumák: Nyílt és zárt koponyatörések. Agyrázkódás, agyzúzódás, epiduralis és subduralis haematomák, traumás intracerebralis vérzések, gerincvelői traumák tünettana, kivizsgálása, kezelése, gyógytornáztatása, rehabilitációja. A gerincvelő sérült szállításának módja. A beteg gondos megfigyelésének szükségessége.
 • Parkinson betegség: A Parkinson kór és szindróma oka, agyi transzmitterszint eltérések, kórszövettani jellemzők. A legfontossabb tünetek, kezelés.
 • Sclerosis multiplex: Keletkezésének feltételezett mechanizmusai, szövettani eltérések, tünetek, MRI és a liquor eltérések, therápia.
 • Epilepsia: A primer és szekunder epilepsia okai, a roham keletkezési mechanizmusa. Parciális és generalizált rohamok fajtái, klinikai tünetei, kivizsgálása, therápiája. A status epilepticus fogalma, sürgősségi kezelésének szükségessége.

A KÖRNYÉKI IDEGRENDSZER LEGFONTOSABB MEGBETEGEDÉSEI TÉTELHEZ:

A környéki idegrendszer neuroanatomiai alapjai.

1. Neuropathiák: fogalma, keletkezési mechanizmusai.

 • A polyneuropathiák: okai, tünetei, kezelési lehetőségei. Az elektrofiziológiai therápia és a gondos ápolás fontossága.
 • Mononeuropathiák: n. radialis, ulnaris, medianus, facialis és ischiadicus neuropathia tünettana, kezelése.
 • Guillain-Barré szindróma: tünetek, szövettani és elektrofiziológiai eltérések, kezelés, kimenetel.

2. Myasthenia gravis: Létrejöttének neuroanatomiai alapjai, jellemző tünetek, therápiás lehetőségek. Az életet veszélyeztető állapotok felismerésének fontossága.

Neurológiai Klinika

 
6725 Szeged, Semmelweis u. 6. V. emelet
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: +36 62 544-000
Fax: +36 62 545-597

Általános Neurológiai szakrendelés

Neurológiai betegek ellátása

6725 Tisza L. krt. 97. II. em. 11.
Bejelentkezés 574-400/526-os telefonon