SZTE ÁOK Onko

 6720 Szeged, Korányi fasor 12.
KÖZPONTI BETEGIRÁNYÍTÁS
Tel: 62/342-405
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Igazgató: Prof. Dr. Oláh Judit, DSc
Titkárság: 62/545-404
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Fax: 62/545-922

2 items tagged "kemoterápia"

Eredmény: 1 - 2 / 2

A kemoterápia menete

Category: Betegellátás
Létrehozva: 2013. december 21. (szombat) 16:51

A kemoterápia menete

A kemoterápia daganatellenes gyógyszerekkel történő kezelést jelent. A kemoterápiás szereket infúziós (ritkán tablettás) formában alkalmazzuk, melyek a vérkeringés útján csaknem a szervezet egészében képesek a daganatsejtek elpusztítására. A kezelés célja a daganat kiújulásának vagy továbbterjedésének megakadályozása, lehetőség szerint a daganatos betegség gyógyítása, vagy a tumoros massza csökkentése és a tünetek enyhítése.

A kemoterápia a daganatos sejteken túl az ép - különösen a gyorsan növekvő és osztódó - sejtekre is hatást gyakorol. Ilyen sejtekből áll a tápcsatorna nyálkahártyája, a szőrtüszők és a vér alakos elemei, mely miatt émelygés, hányás, szájnyálkahártya fekély jelentkezhet, a hajszálak, szőrszálak elvékonyodhatnak, kihullhatnak, láz, fáradtságérzés, fertőzések alakulhatnak ki. A kemoterápiás tervet úgy állítják össze, hogy az egyes gyógyszermentes szakaszokban a szervezet képes legyen az egészséges szövetek regenerációjára.A kemoterápiás kezelések ambuláns ellátás vagy osztályos bent fekvés formájában történnek, típusuktól függően változó ciklushosszban.

Klinikánkon különféle szolid tumorok kemoterápiás kezeléseit végezzük, köztük emlő-, fej-nyaki tumorok, nyelőcső, gyomor-bélrendszeri-, máj-, hasnyálmirigy daganatok, lágyrész- és központi idegrendszeri tumorok ellátását. (A bőrdaganatok, hematológiai betegségek, tüdő tumorok kemoterápiás kezelése az arra specializálódott intézményekben zajlik.).
A kemoterápiás kezelések előtt orvosi vizsgálat történik, ennek során ellenőrzik a vérvételi eredményeket és az EKG-t is.

Amennyiben a kemoterápia beadható, akkor az orvosi utasítás szerint összeállított infúziós kezelést a szakasszisztencia köti be. A kezelés során a betegek kényelmes fotelben ülnek, vagy ágyban fekszenek, a járó betegeknek nem kell kórházi ruházatba átöltözni. Egy kezelés időtartama az infúzió típusától és mennyiségétől függ. A kezelések előtt étkezni lehet. A kezelések után általában egy héttel vérkép ellenőrzés történik. A mellékhatásokat különböző gyógyszerekkel tudjuk enyhíteni, hajhullás esetén természetesen paróka rendelhető akár társadalombiztosítási támogatással is.

 

A radio-kemoterápia menete

Category: Betegellátás
Létrehozva: 2013. december 21. (szombat) 16:44

A radio-kemoterápia menete

A radiokemoterápia során együttesen alkalmaznak sugár- és kemoterápiát a sugárkezelés eredményességének javítása céljából. A kombinált kezelés során a gyógyszeres kezelés a sugárkezelés első és utolsó hetében, vagy a sugárkezelés alatt minden héten egyszer történik. A kemoterápia pontos helyét, időpontját, ismétlődését kezelőorvosa mondja meg.

Csakúgy, mint adaganatsejtek esetében, az egészséges sejtek közül is a folyamatosan, gyorsan szaporodók károsodnak főként. Ezért jelentkeznek a mellékhatások. Leggyakoribb mellékhatások: hányinger, hányás, szájszárazság, az ízérzés zavara, étvágytalanság, hasmenés, gyengeség, hajhullás, vérzékenységre, fertőzésekre való fokozott hajlam, és a gyengeséget okozó vérszegénység. A mellékhatások túlnyomó többsége a kemoterápiás kezelések befejezése után rövidesen fokozatosan szinte teljesen megszűnik. A kemoterápiás kezelés kellemetlen és káros mellékhatásainak többsége nagymértékben csökkenthető, ezért kérjük panaszait a műszakban lévő nővérnek jelezze.

Powered by EasyTagCloud v2.5 Free

Térítéses betegellátás

A szegedi Onkoterápiás Klinika konzultációs lehetőséget, és komplex onkológiai ellátást kínál külföldi páciensek részére, térítési díj ellenében.  Tovább olvasom

"A" részleg

6720 Szeged, Korányi fasor 12.
KÖZPONTI BETEGIRÁNYÍTÁS
Tel: 62/342-405
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Rendelési idő: 9 – 13
Fekvőbeteg osztály: 62/342-103

Kemoterápiás Kúraszerű Osztály („Kör-kemo”)

6720 Szeged, Korányi fasor 7.
Rendelési idő: 9-13 h

KÖZPONTI BETEGIRÁNYÍTÁS
Tel: 62/342-405
Email: beteg.onko@med.u-szeged.hu

Hódmezővásárhelyi részleg

6800 Hódmezővásárhely
Dr. Imre József u. 2.
Rendelési idő: 8-10 h
Betegirányítás: 62/532-297