Department of Oncotherapy - Szeged

Korányi fasor 10-11. Szeged, Hungary 6720

Secretariat's phone:

+36 62 545 487

fax:

+36 62 544 573

Information:

+36 62 545 488

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Head of Institute: Edit Tóth-Molnár M.D. Habil.

Gyermekszemészet

gyerekterkep4

Klinikánkon a vizsgálatok előjegyzés alapján történnek.

Bejelentkezés:

E-mail:  Show contact form

Telefon: 

62/342-063 munkanapokon 7.00-8.00 óra között
62/545-089 munkanapokon 7.00-15.00 óra között 

 

 
gyerekterkep4

Gyermekszemészeti szűrés:

Egy, három és hat éves korban javasolt.
Egy éves korban takarásos teszttel szemállás, szemmozgás, pupillatágítás (4 napig, naponta 1-1 csepp 0.5%-os Atropin) után refrakció meghatározás és szemfenék vizsgálat történik. Amennyiben a gyermek nem kooperál, akkor a vizsgálatot fél évvel később megismételjük.

Három éves korban szemállás, szemmozgás, látásélesség gyerekábrával és amennyiben korábban eltérés volt a refrakcióban, vagy bármilyen panasz van ismételten pupillatágításban történik refrakció meghatározás. Binocularitás vizsgálata is megpróbálható, de nem biztos, hogy jó a gyermek kooperációja.
Hat éves korban szemállás, szemmozgás, látásélesség Ammon jelekkel, és amennyiben korábban eltérés volt a refrakcióban, vagy bármilyen panasz van, ismételten pupillatágításban történik refrakció meghatározás, illetve binocularitás vizsgálat. A refrakció meghatározása csak pupillatágításban lehetséges, bármilyen módszerrel történik. A tágítás 6 éves kor alatt 0.5%-os Atropinnal vagy Humapenttel, 6 éves kor felett Humapenttel, sz.e. 1%-os Atropinnal történik.

Vizsgálat kancsalság esetén:
Kancsalság esetén mindig meg kell állapítani a kancsalság módját, és meg kell próbálni a szögét megmérni. Természetesen pár éves korban még nem lehetséges. Idősebb korban meg kell állapítani az esetleges phoriát is. Kezelés szemüveggel, illetve szemzárással történik, sz.e. műtét is szóba jön. A kezelés eredményét 3 havonta szükséges ellenőrizni.

Koraszülött szűrés:
Módszertani levél szerint

egyetem01
szte-tik
egyetem 05