header

Tisza Lajos krt. 111., H-6725 Szeged, Hungary
Secretary: +36 62 545-310,
Fax: +36 62 545-848


Director: Dr. habil. László Róvó Ph.D.
Professor and Head of Department
E-mail: office.orl@med.u-szeged.hu

 hall

 

 Az a cél, hogy a hallássérülten születettek hallóként nőhessenek fel

Kiss Anna

 

A szegedi klinika is részt vesz abban a nemzetközi projektben, ami által teljes életet élhetnek a hallás nélkül születettek. A tudomány egyik szegedi kutatója, Kiss József Géza állami elismerést kapott.

Kiss József Géza, a SZAKK Fül-­Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tudományos ta­­nácsadója foglakozott már például akusztikával, audiológiával és hallásgenetikával is, sőt a hazai halláskutatás egyik jelentős, nemzetközileg is elismert szakembere. Most Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem rektorával mint a klinika igazgatójával olyan nemzetközi projekten dolgoznak, ami által a hallássérültek is teljes életet tudnak élni.

 

Érzékszervpótló implantátum

– Ha valaki süketnek vagy súlyos fokú nagyothallónak születik, csak alapszintű tu­dáshoz juthat a hallássérültek iskolájában. Mi azt szeretnénk, hogy ezek az emberek is képesek legyenek elvégezni a főiskolát, az egyetemet, hogy diplomát szerezzenek, és például mérnökök, ügyvédek, orvosok lehessenek. Ezért foglalkozunk a cochlearis implantációval és az ahhoz szükséges eszközök fejlesztésével, valamint a jelenlegi eszközök továbbfejlesztésével. Ez az első rutinszerűen alkalmazható érzékszervpótló implantátum. Továbbá azon dolgozunk, hogy hazánkban miként tudjuk majd mindezt alkalmazni. Komoly tárgyalások zajlanak a gyártó- és fejlesztőcégek, valamint az egyetem között azért, hogy ez az innováció az ELI mellett létesülő science parkban is megjelenjen – részletezte.

hall2

        Pro Sanitate-díjat kapott Kiss József Géza tudományos tanácsadó. FOTÓ: FRANK YVETTE 

 

Elismerték a munkáját

A tudományos tanácsadó már 42 éve dolgozik a klinikán, ahol szinte a kezdetektől általános igazgatóhelyettesi feladatokat is ellát.

Kiss József Géza az egészségügyi ellátás érdekében ki­­fejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate-díjban részesült a napokban. Szerteágazó a tevékenysége, hiszen több egyetemen akusztikát, audiológiát, hallásfiziológiát és -biofizikát oktat magyar és angol nyelven, illetve vezetőségi tagja, elnöke, alelnöke számos hazai és nemzetközi természettudományos és orvostársaságnak, továbbá több világkongresszus megszervezése is nevéhez fűződik.

 

Fókuszban a gyerekek

A klinikán a legfontosabb feladata az audiológiai és elektrofiziológiai részleg menedzselése. Folyamatosan a fejlesztési lehetőségeket, az új diagnosztikai eljárásokat keresi, például az újszülöttek hallásszűrésének menedzselésében.

– Megválasztottak az Európai Gyermek Cochleáris Implantációval foglalkozó tudományos társaságok szövetsége elnökének, így 2021-ben 2-3 ezer fős kongresszust szervezünk Budapestre. Cél, hogy megállapítsuk és megteremtsük mindazt, amire a hallássérülten született gyermekeknek szükségük van ahhoz, hogy hallóként tudjanak felnőni – magyarázta lapunknak.

 

Forrás: delmagyar.hu


egyetem01
szte tik