header

6725 Szeged, Kálvária sgt. 57.

Betegellátás:

+36 62 341 630

+36 62 341 634

+36 62 341 644

office.psych@med.u-szeged.hu

Intézetvezető:
Prof. Dr. Kálmán János

tanszékvezető egyetemi tanár,
az Orvostudományok Doktora

Rólunk

Szegeden az addiktológiai ellátás hosszú múltra tekint vissza.  Szeged MJVÖ Kórházának Pszichiátriai Osztályán 1975 óta az egyik fő profil az addiktológiai betegek gyógyítása volt.  Miután az osztály 2007-ben integrálódott a Szegedi Tudományegyetem SZAKK Pszichiátriai Klinikába,  továbbra is megtartotta ezen speciális ellátási területét.

2015-ben lehetővé vált egy új szárny építése, így 2015 májusától osztályunk struktúrája megváltozott, az akut ellátás területileg is elkülönült a rehabilitációs részlegtől. Így módunkban állt az addiktológiai rehabilitációnak egy korszerű, komplex bio-pszicho- szociális programot kialakítani, szakképzett team irányításával. Ebben az orvosi és ápolói ellátás adja az egészségügyi alapot, emellett szakpszichológusok, gyógyfoglalkoztatók, mozgásterapeuták és gyógytornászok is részt vesznek a páciensek ellátásában. Rendszeres kapcsolatot tartunk fenn a városi civil önsegítő szervezetekkel (munkatársaik rendszeresen látogatnak el osztályunkra, valamint pácienseink is bekapcsolódhatnak a városi csoportokba).
Osztályunk rehabilitációs részlege maximum 25 beteg fogadására alkalmas. A páciensek elhelyezése 3 ágyas, saját fürdőszobás kórtermekben történik. Az osztályon az étkezés külön étkezőben zajlik, a foglalkozások számára csoportszobák kerültek kialakításra, gyógytornászaink a mozgásterápiás foglalkozásokat modern, felszerelt tornateremben tartják.

A rehabilitációs program:

Rehabilitációs programunk heti- és napirendbe sorolja a foglalkozásokat, melyekből a gyógyító team személyre szabott kezelési tervet készít. Az addiktológiai programokon való részvételt kiegészítik a további fejlesztő-, ill. rekreációs foglalkozások, mint pl. a tornatermünkben gyógytornászok által vezetett csoportos vagy egyéni torna, ill. a rehabilitációs terapeuták által vezetett kézműves, kreatív vagy nyelvi foglalkozások.
Az addiktológiai foglalkozások elsősorban csoportos formában, szakpszichológusi és/vagy orvosi vezetéssel zajlanak. Ezek során igyekszünk a szenvedélybetegség megismerésének egyéni verzióit megtalálni, de nem oktatjuk a tudást, sokkal inkább a tapasztalatok megosztásán keresztül közösen vonjuk le a fontos konzekvenciákat. Célunk a szerhasználati zavarok természetének minél pontosabb megismerése, a kialakult függőség folyamatának feltérképezése, a szerhatások azonosítása, és a felépülés útjainak előkészítése. Külön foglalkozást szánunk arra, hogy készségfejlesztés keretében az emberi működésről, a kapcsolatokról és a kommunikációról való tudást gazdagítsuk. A csoportokon való részvételhez a páciens nyitott, érdeklődő hozzáállása szükséges.
A kezelés további lépcsőfokaként pácienseink a városi sorstársközösségekkel is megismerkednek, személyes kapcsolatot építenek idősebb józanodó társaikkal, a felépülés osztály utáni útjait szervezhetik.
Amennyiben más típusú, illetve hosszabb időtartamú rehabilitációra van szükség, ennek kiválasztásában és a kapcsolatfelvételben is segítséget nyújtunk.

A felvétel feltételei, folyamata:

Amennyiben úgy döntött, hogy Intézetünkben kíván a gyógyulás útjára lépni, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk!
Felvételéhez az első lépés, hogy jelentkezzen ambulanciánkon (háziorvosi beutaló nem feltétlenül szükséges, személyes okmányait viszont hozza magával!). Itt orvosaink egyikével fog találkozni, felmérjük az Ön állapotát, igényeit illetve tájékoztatjuk az osztályunkon történő kezelésének lehetőségeiről.
(Amennyiben általános állapota azt igényli, először testi betegségeinek kivizsgálását is javasolhatjuk, ebben háziorvosának közreműködésére is szükség lehet. )

Ha közösen a felvétele mellett döntünk, előjegyzési időpontot kap, amikor be tud feküdni osztályunkra.
Kérjük, az egyeztetett időpontban pontosan jelenjen meg! Hozza magával a rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját (gyógyszer neve, dózisa, naponta hogyan szedi)!

Amire szüksége lehet a rehabilitációs osztályon: utcai ruházat, nappali „szabadidő” ruházat, éjszakai ruházat, tisztálkodó eszközök, evőeszköz (éles, szúró-vágó eszközt nem tarthatnak maguknál!), íróeszköz és füzet, szemüveg (!). A városi csoportok látogatáshoz tömegközlekedést is szükséges lehet igénybe venni (költőpénz!). Jelentősebb értékeket ne hozzon magával, illetve felelősséget nem tudunk vállalni értük!

Az osztályos felvétel során „terápiás szerződést” kötünk Önnel, amiben lefektetjük a kezelés szabályait, kereteit. Ennek betartását kérjük minden páciensünktől!
Osztályunkon a hozzátartozókkal való kapcsolattartás (látogatás, telekommunikáció) során elvárjuk az egyéni kezelési terv ill. a terápiás program elsődlegességének figyelembe vételét!

klinika1
klinika2