A TANSZÉK

A repülő- és űrorvostan története

Munkatársaink

OKTATÁS

Graduális képzés

Posztgraduális képzés

Szakdolgozattémák

KUTATÁS

Hypobarikus hypoxia

Súlytalanság modellezése

Pszichofiziológia

Kardio-respiratorikus rendszer

FORRÁSANYAGOK

Publikációink

Referátumok

AKTUÁLIS

MRUT közlemények

Kongresszusok, konferenciák

Hírek a nagyvilágból

 

 

TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉG, NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS, EGYÉB TEVÉKENYSÉGEK

A 2001/2002-es tanévben speciálkollégium formájában kezdődött a repülőorvosi alapismeretek oktatása az egyetemi hallgatók számára. Emellett 4, a repülő- és űrorvostan egyes fejezeteivel foglalkozó szakdolgozat kimunkálása indult be. Azóta a szakorvosok rezidensi képzésén belül a tanszék irányításával öt általános orvos kezdte meg 4 éves tanulmányát. A posztgraduális képzés keretén belül kilenc orvost készítettünk fel és szakvizsgáztattunk eredményesen. Számos továbbképző tanfolyamot szerveztünk repülőszakorvosok számára.

A Magyar Repülő- és Űrorvosi Társasággal, valamint a MANT-tal közösen konferenciát szerveztünk az emberes űrrepülés kezdetének 40. évfordulója alkalmából. Az Amerikai Repülő- és Űrorvosi Társaság (ASMA) Renoban rendezett kongresszusán beszámoltunk a Coriolis-gyorsulás okozta illúzió egyes pszichofiziológiai mutatókra gyakorolt hatásáról. A hosszúidejű vizuális terhelés vizuális teljesítményre gyakorolt hatásáról a Nemzetközi Repülő- és Űrorvosi Akadémia 49. kongresszusán, Genfben számoltunk be. A kassai Nemzetközi Katonaorvosi Konferencián ismertettük az elhízás, mint kardiovaszkuláris rizikófaktor mérésével szerzett tapasztalatainkat. Az SZTE-ÁOK Élettani Intézetével közösen hipobárikus hipoxia körülményei között vizsgáltuk az oxigénhiány hatását a kontrasztérzékenységre.

2002. novemberében a tanszéken és az MH Kecskeméti Repülőkórházban folyó szakmai, tudományos kutatói és oktatói tevékenységgel egy nemzetközi repülőorvosi delegáció ismerkedett, amelyet R. Rayman, az ASMA főtitkára és J. Travis, az U.S. Air Force brooksi intézetének parancsnoka vezetett.