SZTE ÁOK Onko

6725 Szeged, Semmelweis utca 8.
Telefon: +36 62 544 963

Titkárság:

Huszár Jennifer

Telefon:

+36 62 544 963

E-mail küldése

Intézetvezető:

Dr. Marton Imelda Ph.D.
tanszékvezető egyetemi adjunktus

Telefon:

+36 62 546 805

pelikanÍmé, az pelikán az ő fiaiért

Mint szaggatja szívét azoknak éltekért,

Csak hogy élhessenek, szívéből ont ő vért.

/Balassi Bálint/

A Szegedi Tudományegyetemen a vérellátás kezdete 1951-re nyúlik vissza, amikor Dr. Gál György vezetésével a Sebészeti Klinikán megkezdte működését a Vértranszfúziós Állomás.

Ettől kezdve a vérátömlesztés egyre nagyobb szerepet kapott a klinikai gyakorlatban. A megnövekedett igények kielégítéséhez az Állomás fejlesztésére volt szükség. Ennek eredményeképpen 1976-ra felépült a Vérellátó új, jelenlegi épülete. Az ország vérellátásának egységes elveken alapuló, korszerű, biztonságos, minőségi vérkészítményekkel való ellátása és ezek egyenlő elosztásának biztosítása érdekében 1999-ben megalakult az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ). A Szegedi Vértanszfúziós Állomás – elszakadva az Egyetemtől – ettől kezdve az OVSZ keretein belül, mint Szegedi Regionális Vérellátó Központ folytatja működését Dr. Szekeres Veronika vezetésével.

Ezzel a szervezeti átalakulással egy időben az Egyetemi Tanács 1999. április 20-i ülésén Transzfuziológiai Tanszéket alapított, melynek vezetésére Dr. Vezendi Klára egyetemi docens kapott megbízást.

A Tanszék feladata a transzfuziológia graduális és posztgraduális oktatása, a transzfuziológia területére vonatkozó tudományos tevékenység folytatása, valamint a klinikai transzfuziológiával kapcsolatos egyetemi feladatok ellátása.

kep 01 300

kep 02 300