header

6725 Szeged, Semmelweis utca 6.
Intézetvezető: Prof. Dr. Varga Endre
Tanszékvezető egyetemi tanár
az orvostudomány kandidátusa

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pályázat

uszt logo cmyk

Kutatás és innováció a betegek szolgálatában: előremutató fogászati implantációs rendszer fejlesztésében vesz részt a Szegedi Tudományegyetem és piaci partnerei.

Az Új Széchenyi Terv keretében, „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” címmel kiírt pályázaton több, mint 135 millió forintot nyert el a Szegedi Tudományegyetem a Medimetál Kft.-vel, valamint a Smart Dental Solutions Kft.-vel alkotott konzorcium tagjaként. Az „Implantációs műtéti tervező és fúróvezető rendszer fejlesztése” címmel indult projekt összköltségvetése meghaladja a 443 millió forintot.

A projekt célja egy olyan innovatív módszer kifejlesztése, melynek segítségével 3D nyomtatással előállítva, 1 napon belül elkészíthető a szájsebész által számítógép segítségével, az anatómiai viszonyok figyelembevételével, precízen megtervezett műtéti sablon, így minden eddiginél korszerűbb segédletet nyújtva az operatőrök számára.

Az egyetem Általános Orvostudományi Karának két intézete, a Traumatológiai Klinika és az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika vesz részt a projekt megvalósításában, szorosan együttműködve a konzorcium másik két tagjával, a gyógyászati termékek előállításában nagy tapasztalattal rendelkező Medimetál Kft.-vel, illetve a Smart Dental Solutions innovatív start-up vállalkozásával.

A Traumatológiai Klinika sokéves gyakorlati és kutatói tapasztalattal rendelkezik az orvosi biomechanika, illetve az ehhez kapcsolódó végeselemes analízis hasznosításában. Jól működő munkakapcsolat alakult ki a klinika vezetése, orvosai, PhD hallgatói, illetve az informatikus szakemberek között, így rendelkezésre áll a projektben való részvételhez szükséges, jól képzett humán erőforrás. A projekthez kapcsolódóan sor kerül a klinikai végeselemes elemező szoftveres hátterének fejlesztésére is, mely később a műtéti tervezés egyéb területein is fontos fejlesztések alapját teremtheti meg.

Ezen alapokon nyugodva a klinika vállalja magára a műtéti sablon biomechanikai viselkedésének számítógépes modellezését, mely nagymértékben hozzájárul a tervezés irányelveinek finomításához, illetve a gyártás minél hatékonyabbá tételéhez.

A rendszer biztonságos használatához elengedhetetlen a fúrás közben fellépő hőtermelődés ismerete, melynek segítségével tökéletesíthetőek a rendszer használatának, kiváltképpen a hűtés alkalmazásának alapelvei. A szükséges in vitro kísérletes vizsgálatok elvégzését szintén a klinika végzi el.

A projekthez kapcsolódóan sor kerül a területén nemzetközileg elismert Brainlab vállalat crani-maxillo-facialis, „Brainlab CMF” műtéti navigációs szoftverének beszerzésére, melynek infrastrukturális hátterét az egyetem megújuló központi műtőblokkja biztosítja.

A projekt során megvalósuló fejlesztések a rendszer kifejlesztésén túlmutatóan az egyetem számára páratlan lehetőséget nyújtanak a műtéti tervezés és navigáció területének további fejlesztésére úgy a szájsebészet, mint a baleseti sebészet terén.

infoblokk2 altalanos egyes

egyetem01
szte tik